Від правильного вибору покриття даху залежить не тільки зовнішній вигляд будівлі, але і її надійність, довговічність, комфорт в приміщенні. Сьогодні існує безліч матеріалів, кожен з яких має свої особливості та переваги. Всі їх можна розділити на кілька категорій, залежно від способу використання:

  • Плівкові. Мембранна покрівля частіше використовується для промислових, виробничих, складських та громадський будівель. Вона проста, недорога і легко вкладається навіть поверх старого покриття. Вимагає міцної і надійної основи.
  • Листові. Одна з найбільш об’ємних та різноманітних категорій. Сюди відносяться металеві листи, оцинкована сталь, металочерепиця, шифер та подібні матеріали. Вони довговічні, представлені в різних розмірах і кольорах, практичні і невибагливі при експлуатації. Серед переваг листів – невелика вага, легкість укладання, можливість облаштування покрівлі складної конфігурації, стійкість до морозів, спеки, вогню і вологи. Така покрівля легко ремонтується шляхом заміни пошкодженого фрагмента.
  • Рулонні. Це всі бітумні і бітумно-полімерні покриття, які виготовляються, фасуються і зберігаються в рулонах. Укладаються вони зазвичай в два шари, щоб надійно герметизувати всі шви і стики. Головний критерій – міцна підготовлена основа, на яку можна укладати листи. Основних способи монтажу – два: наплавлення чи мастика. Структура покрівельного пирога відрізняється, в залежності від специфіки об'єкта та регіону.
  • Мастичні. Матеріал на основі в'язких речовин наноситься на підготовлену основу, а при застиганні формує цілісну плівку. Використовується окремо від рулонних покриттів. Найпростіший в експлуатації варіант.
  • Штучні. Сюди відносяться різноманітні черепичні матеріали: керамічна, цементно-піщана черепиця, сланець і інші класичні рішення, перевірені століттями. Стандартна черепиця гармонійно вписується в інтер'єр, і додає тепла і затишку одним своїм виглядом. Більш сучасні аналоги забезпечують різноманітність фактур і забарвлень для будь-яких цікавих дизайнерських рішень.

Вибір покрівлі по типу даху

За своєю конструкцією дах може бути плоским або скатним. Скатний при цьому відрізняється кутом нахилу і конфігурацією, а плоский може бути декоративним або експлуатованим. Всі ці особливості обов'язково потрібно враховувати при виборі покриття.

  • Для плоского даху підходять рулонні матеріали і настили. В основному, вони стійкі до навантажень і зносу, легко укладаються, не вимагають специфічного догляду та легко ремонтуються. Для звичайної плоскої покрівлі декоративне покриття традиційно укладається поверх ізоляції. Для експлуатованої потрібна жорстка основа, міцний утеплювач та надійна гідроізоляція.
  • Для скатних дахів підходять всі основні матеріали: більшість видів черепиці, металеві листи, шифер, профнастил та багато іншого. Підійде, наприклад, недорога і надійна бітумна черепиця, практичний і простий ондулін, стильна цементно-піщана черепиця або яскрава і різноманітна металочерепиця.

А підібрати ідеальні покрівельні матеріали з урахуванням всіх індивідуальних особливостей конкретного об'єкта допоможуть досвідчені фахівці нашої компанії «RoofTrend»!