Аксесуари для даху – найважливіші елементи, без яких не обійтися при його облаштуванні. Це не тільки декоративні дрібниці, але і цілком функціональні деталі, що подовжують термін експлуатації покрівлі. Сюди відносяться флюгера, шпилі, звіси, снігоутримувачі та безліч інших аксесуарів.

Вперше удосконалювати дахи будинків почали ще стародавні греки. Різноманітність декоративних аксесуарів досягла апогею у добу Середньовіччя, коли майстри створювали складні кіньки та шпилі, що прикрашали і зміцнювали дах водночас.

Сьогодні поширені такі види аксесуарів:

  • Водостічні системи. Необхідні для накопичення і зливу надлишкової вологи під час дощів. Вода не буде застоюватися на поверхні даху, руйнуючи його покриття. Сюди ж відносяться різні жолоби для облаштування стоку і декоративні накладки для них.
  • Елементи снігозатримання. Перешкоджають скупченню і обвалу снігових мас. Забезпечують не тільки довговічність даху, але і безпеку людей та об'єктів, що знаходяться внизу.
  • Планки. Конькова планка захищає стик схилів від попадання вологи та опадів. Планка примикання необхідна для створення захищених та міцних з'єднань покрівлі зі стінами та іншими конструктивними елементами. Фронтонні планки захищають краї схилів від бічних вітрових навантажень. Планки для захисту карнизів перенаправляють потоки води, перешкоджаючи її проникненню в стропильну систему.
  • Аксесуари для експлуатованої покрівлі. Це різні сходи, містки, огорожі та перила, що забезпечують безпеку перебування на даху людини.
  • Декоративні аксесуари. Це всілякі флюгери і шпилі, виконані з різних матеріалів по дизайнерським проектам. Це не обов'язковий атрибут якісного даху, але вони виконують роль своєрідної вишеньки на вершині торта, а заодно – надають будинку індивідуальності.
  • Елементи кріплення. До аксесуарів і необхідних дрібниць можна віднести різноманітні дюбеля, саморізи, болти та інші кріпильні елементи, плівки, ущільнювачі, монтажні піни та все необхідне для якісного монтажу покрівельної конструкції.

На що ще звернути увагу при облаштуванні покрівлі?

Покрівельні аксесуари – це не примха, а необхідність. При повному комплекті вони виконують такі функції:

  • Підвищення надійності, зміцнення покрівлі, забезпечення довговічності;
  • Безпека людей під час використання експлуатованої покрівлі або при проведенні ремонтних робіт;
  • Відведення опадів, запобігання накопичення вологи, утворення криги та снігових завалів;
  • Регулювання температурного режиму, захист від втрати тепла;
  • Захист від сильного вітру та механічних факторів;
  • Додаткова вентиляція та герметизація покрівельної конструкції.

Важливо, щоб всі аксесуари були виконані з міцних і довговічних матеріалів. Бажано, щоб вони співвідносилися з матеріалами самої покрівельної конструкції. Будь-які декоративні і функціональні елементи повинні бути стійкі до корозії, негоди, вологи, температури чи інших впливів, яким щодня піддається дах.

А підібрати і придбати всі необхідні аксесуари та інші дрібниці для облаштування покрівлі допоможуть фахівці нашої компанії «RoofTrend». У нас накопичений досвід поєднується з кращими сучасними трендами.