Плануванню та проектуванню даху завжди приділяється значна увага, адже саме від нього залежить комфорт і безпека проживання в будинку. Він не тільки захищає від негоди та інших зовнішніх факторів, а й передає навантаження від них на несучі конструкції будівлі.

Типи дахів розрізняють за різними критеріями. Основні з них:

  • Вид несучої конструкції;
  • Наявність і кут нахилу;
  • Форма даху;
  • Кількість схилів.

Будь-який тип даху вимагає створення каркаса – системи крокв, опор і обрешітки, які є основною несучою конструкцією майбутнього покрівельного пирога. Найчастіше для таких заготовок використовується легка і довговічна хвойна деревина, додатково оброблена від гниття і паразитів.

Крокви підтримують обрешітку і наступні шари. За своєю конструкцією вони можуть бути:

  • Похилі. Використовуються, коли конструкція будівлі має опорні стіни або перегородки. Складаються з кроквяних ніг, що знизу спираються на основу, а зверху – з'єднані або прикріплені до конькового брусу. Для широких прольотів використовуються додаткові опори.
  • Висячі. Використовуються при облаштуванні мансарди або для прольотів від 7 метрів при відсутності опорних перегородок. Кроквяні ноги з'єднуються горизонтальною стяжкою, яка фіксується за допомогою підкосів і вертикальної стійки.

Поверх кроквяного каркаса укладається обрешітка, на яку в подальшому укладається покрівельне покриття. Решетування буває суцільним (під рулонні матеріали, м'яку покрівлю, штучну черепицю), так і розрідженим (під листовий матеріал, металочерепицю, шифер, профнастил).

Різновиди дахів

Залежно від наявності нахилу, дахи бувають плоскими або скатними. Плоскі – відносно рівні, з ухилом до 5 градусів. Вони прості, економічні, вимагають мінімуму будівельних і оздоблювальних матеріалів. Найчастіше плоскі дахи зустрічаються на господарських прибудовах або при створенні експлуатованої покрівлі.

Плоскі дахи бувають:

  • Вентильовані. Між утеплювачем і гідроізоляцією – вільний простір для вентиляції.
  • Невентильовані. Герметичний покрівельний пиріг.
  • Інверсійні. Покрівля зі зворотним укладанням шарів, найчастіше – експлуатована або зелена.

До скатних відносяться будь-які дахи з ухилом від 5 градусів. Вони можуть бути:

  • Односхильні. Простий, недорогий варіант. Похила площина спирається на дві основні стіни різної висоти. Від плоскої відрізняється тільки великим кутом нахилу і, відповідно, неможливістю експлуатації.
  • Двосхильні. Класичний варіант з двома площинами, з'єднаними між собою. Припускають наявність підпокрівельного простору. Бічні зазори закриті фронтонами.
  • Мансардні. Також називаються ламати. Кожен з двох скатів складається з двох площин. Необхідні для створення просторого підпокрівельного простору, наприклад – для облаштування мансарди або горищного приміщення.
  • Вальмові. Два великих ската з'єднуються між собою за принципом двосхильного даху, але замість фронтів – вальми, два бічних ската меншого розміру. Конфігураційно такі дахи одні з найскладніших, але і одні з найбільш надійних, стійких до вітрових навантажень.

Рідше зустрічаються шатрові дахи або інші складні конструкції. Відповідний варіант вибирається з урахуванням типу і конфігурації самої будівлі, використовуваних будівельних матеріалів, кліматичних особливостей регіону та інших індивідуальних нюансів.

Підібрати і придбати все необхідне для облаштування покрівлі допоможуть фахівці нашої компанії «RoofTrend», благополучно поєднуючи накопичений досвід з сучасними трендами.